Het onderhoud van uw dak: waarom is het belangrijk?

info@grt-dakwerken.nl

Het onderhoud van uw dak: waarom is het belangrijk?

Met het onderhoud van uw dak, of tijdige dakraparatie, voorkomt u omvangrijke schade. Dat is stuk prettiger en rustiger wonen, maar wist u dat u huizenbezitters vaak ook verplicht zijn om het dak van de woning in goede staat te houden. Zonder onderhoud van uw dak, en daaruit voortvloeiende problemen als lekkage of schade aan de omgeving of bezittingen van anderen, bestaat het risico dat de verzekering deze schade niet dekt.


Het onderhoud van uw dak is dus belangrijk. Gelukkig zijn de woningen in Nederland van dusdanige kwaliteit dat daken goed tegen een stootje kunnen. Bouwfouten nagelaten is het een kwestie van jaren voor een dak door achterstallig onderhoud grote problemen op gaat leveren. Uiteraard is het goed om het niet zo ver te laten komen. Schade begint doorgaans klein. In deze fase is het dak met klein onderhoud sneller en goedkoper te herstellen dan wanneer u wacht tot het tijd is voor complete dakrenovatie. Wat zijn nu de tekenen dat onderhoud van uw dak nodig is? Wij hebben het voor u opgesomd.


Offerte aanvragen
  • Het onderhoud van uw dak: waarom is het belangrijk?

    Nieuw dak of renoveren

    Nieuw dak of renoveren

    Nieuw dak of renoveren

Tekenen dat onderhoud van uw dak niet kan worden uitgesteld: 

  • Daklekkages
  • Loszittende of ontbrekende dakpannen of dakbedekking
  • Scheuren of beschadigingen in bitumen dakbedekking
  • Verzakkingen in het dakoppervlak
  • Vuil als mos of ander organische materialen op het
  • Slechte afwatering


Offerte aanvragen

Veiligheid, wooncomfort en behoud van waarde

Het onderhoud van een dak is om meerdere redenen belangrijk. In de eerste plaats gaat het om veiligheid en wooncomfort. Daarnaast verliest uw woning aan waarde wanneer het dak gebreken vertoont.


Een slecht onderhouden dak is een dak dat vroeg of laat zorgt voor lekkage. Ongedierte, maar ook vogels krijgen toegang tot het dak wanneer de conditie van het dak achteruit gaat. Wat de staat van het dak negatief beïnvloed. Een kapot dak is ronduit gevaarlijk. Dakpannen kunnen naar beneden vallen of de dakconstructie kan zo beschadigd raken dat deze niet meer stabiel genoeg is. Gelukkig zijn dit uitzonderlijke gevallen.


Een meer voorkomende reden waarom het onderhoud van uw dag belangrijk is? Voorkomen is beter dan (duur) herstellen! Dakrenovatie of nu eenmaal veel duurder dan regelmatig een gratis dakinspectie laten uitvoeren waarbij kleine problemen direct worden aangepakt. Daarnaast is dakonderhoud en dakreparatie belangrijk om reden van energiebesparing.


Offerte aanvragen

Het onderhoud van uw dak: vaak een verplichting!

Als huiseigenaar in Nederland ben je verplicht om het dak van je huis goed te onderhouden. Dit onderhoud van uw dak omvat regelmatige inspecties en indien nodig het laten uitvoeren van reparaties uitvoeren. Dit alles om ervoor te zorgen dat het dak in goede staat blijft. De verplichting om het dak van een huis goed te onderhouden komt vanuit verschillende regelgeving.


De Woningwet, het Bouwbesluit en de Gemeentelijke Bouwverordeningen kunnen vereisten bevatten met betrekking tot de staat en het onderhoud van gebouwen, inclusief daken. Ook veel verzekeraars stellen eisen aan het onderhoud van het huis, inclusief het dak. Het niet naleven van deze eisen kan invloed hebben op de dekking van de verzekering in geval van schade. Het kan ook zijn dat u als huiseigenaar aansprakelijk bent voor schade die voortvloeit uit nalatig onderhoud, zoals lekkages die schade veroorzaken aan eigendommen van anderen.


Kennismaken?
  • Nieuw dak of renoveren

    Dakreparatie soorten dakbedekkingen

    Nieuw dak of renoveren

    Nieuw dak of renoveren

Regelmatig dakonderhoud: waarom het belangrijk is

Een goede dakconstructie en dakbedekking beschermen de binnenkant van het huis tegen binnendringend vocht, vuil als bladeren en het binnenkomen van ongedierte, vogels, enz. Elk dak is in zijn bestaan van tientallen jaren onderhevig aan slijtage. Dit is een normaal proces. Weer en wind, temperatuurschommelingen en ouderdomsslijtage van bouwmaterialen en isolatiemateriaal hebben nu eenmaal hun invloed. Jaar na jaar regen, hagel en vorst laten sporen achter, en ook de zon en UV-straling versnellen slijtage. Dit zijn natuurlijke factoren die zorgen voor een langzaam slijtageproces. Is er eenmaal slijtage, dan kan schade aan het dak sneller verlopen. Een storm kan dan ‘ineens’ loszittende dakpannen of bitumen dakbedekking wegblazen.


Ook verstopte goten en slecht onderhouden goten leveren een bijdrage aan versnelde slijtage van een dak. Dit komt omdat hemelwater dat niet goed wordt afgevoerd inwerkt op de dakbedekking.


Daklekkage

Wat houdt een dakinspectie is?

Bij het inspecteren van het dak controleert de vakman de algemene staat en stelt gebreken vast, bijvoorbeeld loszittende dakpannen, lekkages rond dakramen of verstopte dakgoten. Kleine beschadigingen worden doorgaans meteen gerepareerd. Een dakinspectie bestaat uit:


  • Visuele controle van de dakconstructie en dakafdichting
  • Controle van de aansluitingen en afsluitingen rond de schoorsteen en het dakraam
  • Controle van dakgoten en regenpijpen
  • Inspectie van ventilatieopeningen


Het onderhoud van uw dak start met een goede inspectie die de staat van het dak in kaart brengt. Een dak dat u geen kopzorgen geeft? Vraag onze gratis dakinspectie aan!  

Offerte aanvragen
Inspectie voor daksinghles
door Rini Petersen 29 mrt., 2024
Waarom inspectie voor daksinghles belangrijk is. GRT Dakwerken voor aanleg, onderhoud en dakinspectie. Over het algemeen gaan asfaltdaksingels lang mee. De juiste installatie, onderhoud en tijdige inspectie maakt hierbij jaren van verschil.
Nieuw dak of renoveren
door Rini Petersen 24 jan., 2024
Nieuw dak of renoveren? Valt het dak nog te redden met herstelwerkzaamheden of is het beter om het dak toe aan een totale dakrenovatie? Dakreparatie, dakrenovatie en volledige vervaging van een dak zijn drie verschillende dingen. Dakreparatie is de meest eenvoudige vorm van dakherstel. Volledige vervanging de meest ingrijpende.
Lekkend dak
door Rini Petersen 03 jan., 2024
Lekkend dak laten repareren? Spoed dakreparatie? Lekkage herstellen of met een dakinspectie een lek in een dak snel opsporen? Wij voeren dakinspecties uit en herstellen snel en vakkundig lekkende platte daken en hellende daken met dakpannen.
Dakreparatie soorten dakbedekking
door Rini Petersen 28 nov., 2023
Dakreparatie voor verschillende soorten dakbedekking: welke materialen werken het beste voor reparatie aan uw dak? Kleine dakwerken of ingrijpende dakrenovatie slagen alleen met de juiste materialen. Welke materiaal gebruik je voor een plat dak of een pannendak? Lees er meer over in ons blog dakreparaties soorten dakbedekking.
Dakreparatie voor uw huis
door Rini Petersen 30 okt., 2023
Dakreparatie voor uw huis: hoe vaak moet u uw dak laten inspecteren? Vraag onze gratis dakinspectie aan! Hoe vaak u uw dak moet laten controleren door ervaren dakdekkers voor een dak dat zonder problemen tientallen jaren meegaat, hangt onder andere af van het type dak, de ouderdom en de ligging van het dak.
lekkages opsporen en repareren
door Rini Petersen 26 sep., 2023
Lekkage in het dak? Hoe u lekkages in uw dak kunt opsporen en repareren. Schade aan het platte dak met bitumen dakbedekking of pannendak en nu waterschade? Een snelle actie voorkomt veel vervolgschade aan de dakconstructie. Dit zijn de stappen om te nemen.
Dakreparatie problemen voorkomen
door Rini Petersen 28 aug., 2023
Hoe voorkomt u toekomstige problemen? Ouderdom en schade veroorzaakt door natuurelementen zoals stormen, brand of ongewenste gasten in de vorm van dieren of ongedierte zijn de meest voorkomende redenen. Dit geldt zowel voor hellende daken met pannen als voor platte daken die bedekt zijn met bitumen.
Dakreparatie voor oudere gebouwen
door Rini Petersen 31 jul., 2023
Dakreparatie voor oudere gebouwen. Hoe gaat u om met historische daken? Vroeg of laat is het nodig: dakreparatie voor oudere gebouwen. Bij dakreparatie of dakrenovatie van oudere gebouwen is het belangrijk is dat het oorspronkelijke karakter van het dak behouden blijft. Maak kennis met GRT Dakwerken: dakdekkersbedrijf voor Den Haag en Zuid-Holland.
Wat is bitumen?
door Rini Petersen 22 jun., 2023
Wat is bitumen? Op zoek naar informatie over bitumen? Ontdek hier wat bitumen precies is, de voordelen en nadelen van bitumen, waar het van gemaakt wordt en waarom het een uitstekende keuze is voor uw dakbedekking. GRT Dakwerken heeft alle expertise in huis voor dakafdichting met bitumen.
Plat dak lekt bij hevige regen
door Rini Petersen 26 mei, 2023
Uw plat dak lekt bij hevige regen? Laat het niet erger worden. Daklekkage is een reden om het dak nader te laten onderzoeken zodat het lek gerepareerd kan worden. GRT dakwerken is gespecialiseerd in alle mogelijk dakreparaties aan hellende en platte daken. Lekkage lekkage plat dak? Vraag om onze gratis dakinspectie!
Laat meer zien

Deel dit artikel

Share by: