Wat is bitumen?

info@grt-dakwerken.nl

Wat is bitumen?

Bitumen: hét

materiaal voor een sterke dakafdichting op platte en hellende daken

Wat is bitumen? Zoek u een specialist voor het aanleggen van bitumen dakafdichting? Op zoek naar informatie over bitumen? Ontdek hier wat bitumen precies is, de voordelen en nadelen van bitumen, waar het van gemaakt wordt en waarom het een uitstekende keuze is voor uw dakbedekking. GRT Dakwerken heeft alle expertise in huis voor dakafdichting met bitumen.

Wat is bitumen als materiaal?


Bitumen is een materiaal dat hoofdzakelijk bestaat uit organische stoffen, zoals koolwaterstoffen. Het wordt gewonnen uit aardolie en komt voor in verschillende vormen, variërend van vloeibaar tot halfvast. Bitumen kan worden verbeterd door het te mengen met andere materialen, zoals polymeren, om de gewenste eigenschappen te verkrijgen. Deze toevoegingen geven bitumen extra eigenschappen zoals extra flexibiliteit, een hogere weerstand tegen UV-straling of een verhoogde duurzaamheid.


Als specialisten in dakwerken denken we bij de vraag: ‘Wat is bitumen?’, uiteraard aan bitumen als dakafdichting. Maar bitumen wordt ook gebruikt bij de aanleg van wegen, bij asfaltmengsels, voor het maken van isolatiematerialen.


Offerte aanvragen
  • bitumen dakbedekking

    Dak lekt tijdens hevig regenen

    Dak lekt tijdens hevig regenen

    Dak lekt tijdens hevig regenen

Wat is bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking wordt al decennialang gebruikt voor de waterdichting van daken. Het wordt toegepast op zowel platte als hellende daken. Dankzij zijn uitstekende waterbestendigheid en duurzaamheid is bitumen een favoriete keuze. Bitumen vormt een efficiënte barrière tegen vocht, waardoor het risico op waterschade aan het dak en het gebouw wordt geminimaliseerd.



Offerte aanvragen

De voordelen van bitumen dakbedekking

  • Bitumen is zeer waterdicht en biedt betrouwbare bescherming tegen lekkages.
  • Goed bestand teven UV
  • Bitumen dakbedekking gaat lang mee.
  • Het is bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals hitte, kou, wind en regen, waardoor het ook een zeer betrouwbare keuze is voor het Nederlandse klimaat.
  • Bitumen is flexibel. Dit heeft als voordeel dat het goed in staat is schokken en de invloed van uitzetten en inkrimpen onder invloed van temperatuurschommelingen op kan vangen. Dit vermindert het risico op scheuren en lekkages.
  • Geschikt voor dakafdichting op nieuwe daken en bij dakrenovatie.
  • Bitumen dakbedekking vereist minimaal onderhoud. Periodieke inspecties en regulier reinigen zijn meestal voldoende om de levensduur van het dak te verlengen.



Offerte aanvragen

Nadelen van bitumen dakbedekking:

Bitumen heeft vooral veel voordelen. Als we een nadeel moeten noemen, dan is het dat het bij extreem hitte kan het zacht worden en vervormen. Hoewel het eenvoudig lijkt om bitumen zelf op het dak te leggen, is het toch echt werk voor de specialist.


Ondeskundig geplaats bitumen doet veel kwaad en weinig goeds. Het gevaar op lekkage is namelijk erg groot wanneer bitumen niet goed wordt gelegd. Lekkage kan sluipend gaan en veel schade in de dakconstructie aanrichten voor de lekkage zichtbaar is en kan worden opgespoord.


Kiezen voor bitumen dakbedekking? Vraag zeker om een offerte van de GRT Dakwerken! We leveren kwaliteit op hoog niveau!


Kennismaken?
  • Plat dak lekt bij zeer hevige regen

    Plat dak lekt bij zeer hevige regen

    Plat dak lekt bij zeer hevige regen 

    Plat dak lekt bij zeer hevige regen

Waarom is bitumen dakbedekking een goede keuze als dakafdichting?

Bitumen dakbedekking is al tientallen jaren een populaire keuze vanwege zijn bewezen prestaties en voordelen. Het biedt betrouwbare waterdichting, duurzaamheid en flexibiliteit, waardoor het geschikt is voor verschillende soorten daken. Bovendien is het eenvoudig te onderhouden, waardoor het zowel kosteneffectief als efficiënt is.


Bij GRT Dakwerken begrijpen we dat de kwaliteit van uw dakbedekking essentieel is om uw huis of bedrijf te beschermen tegen weersinvloeden. Daarom bieden wij hoogwaardige bitumen dakbedekking die voldoet aan de strengste normen. Onze ervaren professionals zorgen voor een vakkundige installatie die garant staat voor een langdurige en waterdichte oplossing voor uw dak.



PLekkage via slecht afgewerkt dakdetails

Daklood wordt gebruikt om overgangen tussen materialen te dichten. Loodwerk wordt gebruikt rondom schoorstenen en dakramen bijvoorbeeld. Wanneer hier schade ontstaat, sijpelt er vocht het dak binnen. Daklood kan beschadigd raken door ouderdom en slijtage, naar het kan ook verkeerd aangelegd zijn. Dit is merkbaar wanneer de lekkage snel na de dakwerken begint.


Daklekkage

Kan bitumen als dakafdichting op schuine daken worden toegepast?

Bitumen dakbedekking wordt voornamelijk gebruikt voor plattedaken. Bij schuine daken wordt meestal gekozen voor andere materialen zoalsdakpannen, leien, metalen dakbedekking of kunststof dakbedekkingssystemen. Bitumenwordt niet vaak toegepast op erg steile daken, maar wel op daken vandakkapellen in schuine daken of om kleine daken met een lichte helling tedichten, zoals het dak van een aanbouw of tuinhuis. Vaak worden daar bitumenshingles voor gebruikt die elkaar overlappen. Bitumen dakrollen kunnen ookworden gebruikt op schuine daken, maar meestal in combinatie met anderematerialen. Een mogelijke toepassing is het gebruik van een onderlaag vanbitumen dakrollen onder de dakpannen om extra waterdichting en bescherming tebieden.


Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij eenprofessionele dakdekker die kan beoordelen of bitumen dakbedekking geschikt isvoor uw specifieke situatie. Bij GRT Dakwerken hebben we een team van ervarenprofessionals die gespecialiseerd zijn in bitumen dakbedekking. Of u nu eennieuw dak wilt laten installeren of uw bestaande dak wilt renoveren, wij staanklaar om u te helpen.



Offerte aanvragen

Hoe wordt bitumen op een dak aangebracht?

Nu u meer inzicht heeft op de vraag: ‘Wat is bitumen’, vertellen we nog graag hoe we te werk gaan bij het aanleggen van een bitumen dakafdichting: Er worden eventuele dakreparaties uitgevoerd en het dakoppervlak droog en vrij van vuil, stof of losse materialen is gemaakt. Indien nodig wordt er en onderlaag aangebracht die  extra bescherming en waterdichtheid biedt.


De plaatsing van de rollen bitumen begint bij het laagste punt van het dak. Vandaaruit werken we naar het hoogte punt toe.  Met een warmtebron wordt het bitumen verwarmt. Dit maakt het materiaal flexibeler en zorgt ervoor dat het goed hecht aan het dakoppervlak. Voor een goede hechting en waterdichtheid moeten de rollen zonder luchtbubbels en met volledig versmolten naden worden gelegd. Ook is er de nodige kennis en ervaring nodig om bitumen in hoeken en overgangen perfect te leggen. Dit, plus werken met open vuur, is een belangrijke reden dat bitumen dakbedekking leggen werk voor de vakman is!


Nadat de bitumen dakbedekking is aangebracht en de overlappende delen zijn afgedicht, worden de randen afgewerkt met afwerkprofielen, daktrimmen of andere geschikte afwerkingen om de dakranden netjes en beschermd te houden. Heeft u na het lezen van dit blog: ‘Wat is bitumen’, nog vragen? Wilt u een dakinspectie bij ons aanvragen of een offerte voor het dichten van platte daken bij ons aanvragen? Neem dan zeker contact met ons op. Met GRT Dakwerken haalt u ervaren expert in huis!

 

Offerte aanvragen
Inspectie voor daksinghles
door Rini Petersen 29 mrt., 2024
Waarom inspectie voor daksinghles belangrijk is. GRT Dakwerken voor aanleg, onderhoud en dakinspectie. Over het algemeen gaan asfaltdaksingels lang mee. De juiste installatie, onderhoud en tijdige inspectie maakt hierbij jaren van verschil.
Het onderhoud van uw dak: waarom is het belangrijk?
door Rini Petersen 22 feb., 2024
Het onderhoud van uw dak: waarom is het belangrijk? Zonder onderhoud van uw dak, en daaruit voortvloeiende problemen als lekkage of schade aan de omgeving of bezittingen van anderen, bestaat het risico dat de verzekering deze schade niet dekt.
Nieuw dak of renoveren
door Rini Petersen 24 jan., 2024
Nieuw dak of renoveren? Valt het dak nog te redden met herstelwerkzaamheden of is het beter om het dak toe aan een totale dakrenovatie? Dakreparatie, dakrenovatie en volledige vervaging van een dak zijn drie verschillende dingen. Dakreparatie is de meest eenvoudige vorm van dakherstel. Volledige vervanging de meest ingrijpende.
Lekkend dak
door Rini Petersen 03 jan., 2024
Lekkend dak laten repareren? Spoed dakreparatie? Lekkage herstellen of met een dakinspectie een lek in een dak snel opsporen? Wij voeren dakinspecties uit en herstellen snel en vakkundig lekkende platte daken en hellende daken met dakpannen.
Dakreparatie soorten dakbedekking
door Rini Petersen 28 nov., 2023
Dakreparatie voor verschillende soorten dakbedekking: welke materialen werken het beste voor reparatie aan uw dak? Kleine dakwerken of ingrijpende dakrenovatie slagen alleen met de juiste materialen. Welke materiaal gebruik je voor een plat dak of een pannendak? Lees er meer over in ons blog dakreparaties soorten dakbedekking.
Dakreparatie voor uw huis
door Rini Petersen 30 okt., 2023
Dakreparatie voor uw huis: hoe vaak moet u uw dak laten inspecteren? Vraag onze gratis dakinspectie aan! Hoe vaak u uw dak moet laten controleren door ervaren dakdekkers voor een dak dat zonder problemen tientallen jaren meegaat, hangt onder andere af van het type dak, de ouderdom en de ligging van het dak.
lekkages opsporen en repareren
door Rini Petersen 26 sep., 2023
Lekkage in het dak? Hoe u lekkages in uw dak kunt opsporen en repareren. Schade aan het platte dak met bitumen dakbedekking of pannendak en nu waterschade? Een snelle actie voorkomt veel vervolgschade aan de dakconstructie. Dit zijn de stappen om te nemen.
Dakreparatie problemen voorkomen
door Rini Petersen 28 aug., 2023
Hoe voorkomt u toekomstige problemen? Ouderdom en schade veroorzaakt door natuurelementen zoals stormen, brand of ongewenste gasten in de vorm van dieren of ongedierte zijn de meest voorkomende redenen. Dit geldt zowel voor hellende daken met pannen als voor platte daken die bedekt zijn met bitumen.
Dakreparatie voor oudere gebouwen
door Rini Petersen 31 jul., 2023
Dakreparatie voor oudere gebouwen. Hoe gaat u om met historische daken? Vroeg of laat is het nodig: dakreparatie voor oudere gebouwen. Bij dakreparatie of dakrenovatie van oudere gebouwen is het belangrijk is dat het oorspronkelijke karakter van het dak behouden blijft. Maak kennis met GRT Dakwerken: dakdekkersbedrijf voor Den Haag en Zuid-Holland.
Plat dak lekt bij hevige regen
door Rini Petersen 26 mei, 2023
Uw plat dak lekt bij hevige regen? Laat het niet erger worden. Daklekkage is een reden om het dak nader te laten onderzoeken zodat het lek gerepareerd kan worden. GRT dakwerken is gespecialiseerd in alle mogelijk dakreparaties aan hellende en platte daken. Lekkage lekkage plat dak? Vraag om onze gratis dakinspectie!
Laat meer zien

Deel dit artikel

Share by: