Hoe u lekkages in uw dak kunt opsporen en repareren

info@grt-dakwerken.nl

Hoe u lekkages in uw dak kunt opsporen en repareren

Schade aan het platte dak met bitumen dakbedekking of pannendak en nu waterschade? Een snelle actie voorkomt veel vervolgschade aan de dakconstructie. Dit zijn de stappen om te nemen. 

Hoe los je daklekkage in een dak op? 

Waterschade en water dat naar binnen druppelt of soms zelf naar binnen stroomt tijdens of kort na een regenbui, zijn duidelijke tekenen van een ondicht dak. Het vinden van de juiste locatie van de daklekkage kan echter nog een hele uitdaging zijn. Binnendringend water als gevolg van daklekkages zoekt in de regel de weg van de minste weerstand. Dit betekent dat de waterschade, zoals kringen, verkleuringen, schimmel of natte plekken, niet per definitie precies onder de lekkage in het dak hoeven te zitten.



Offerte aanvragen
  • daklekage opsporen

    Dakreparatie problemen voorkomen

    Dakreparatie voor oudere gebouwen

    Dak lekt tijdens hevig regenen

Hoe u lekkages in uw dak kunt opsporen

Of u nu een plat dak heeft met bitumen dakbedekking of een pannendak, bij daklekkage is een snelle reactie van groot belang om dure reparaties aan de dakconstructie te voorkomen. De meest voorkomende oorzaken van lekkages in daken zijn:


  • Stormschade
  • Achterstallig onderhoud
  • Verouderde pannen die poreus zijn geworden
  • Scheuren of loszittende stukken in bitumen dakbedekking
  • Schade door dieren of wortelgroei van planten
  • Constructiefouten


Naden en overgangen tussen verschillende materialen zijn ook een punt van aandacht bij het opsporen van daklekkages. Denk aan randen langs een dakkapel of dakraam of het zinkwerk bij een schoorsteen.



Offerte aanvragen

Gratis dakinspectie

Het eerste wat nodig is bij een vermoedelijke daklekkage, is een dakinspectie. Wanneer u ons de lekkages in uw dak laat opsporen en repareren, is een dakinspectie GRATIS. Een inspectie van het dak is een inspectie aan de binnen- en buitenkant van het dak. De inspectie brengt beschadigingen zoals scheuren, ontbrekende stukken, of losse dakbedekking in kaart en de omvang van de schade in kaart.


Offerte aanvragen

Kleine daklekkages repareren

Natuurlijk kunt u ook zelf aan de slag gaan en kleine schade aan een lekkend dak zelf repareren. Dit is echter niet altijd wenselijk. Er is verstand van zaken nodig, het juiste materiaal en geen angst om het dak op te gaan. Ook kan het zo zijn dat de verzekering geen vervolgschade dekt, wanneer u daklekkages door een niet erkende dakdekker laat repareren. Ook wanneer garantie belangrijk voor u is, is het beter om de dakdekker in te schakelen om lekkage in uw dak kunt opsporen en repareren.


Hoe u lekkages in uw dak op te sporen en te repareren? Het meest voordeel en de minste zorgen heeft u met het inschakelen van het professionele dakdekkersbedrijf!


Kennismaken?
  • daklekages opsporen

    Plat dak lekt bij zeer hevige regen

    Dakreparaties problemen voorkomen

    Dakreparatie voor oudere gebouwen

Daklekkages repareren platte daken

De meeste platte daken hebben bitumen dakbedekking als afdichting. Er zijn verschillende soorten bitumen. APP-bitumen, dat goed UV-bestendig is, en gemaakt wordt uit polymeren kunststof, en SBS-bitumen uit elastomeren (synthetische) kunststof. Deze laatste wordt minder gebruikt, omdat het minder UV bestendig is. APP-bitumen of dakleer heeft ruwe olie als grondstof en is ongevoelig voor water. Bitumen heeft een bovenzijde van fijn gruis en wordt op rollen geleverd. De toevoeging van vezels en rubbercomponenten vergroten de trekkracht en de flexibiliteit van bitumen. Tijdens het waterdicht maken van een dak worden de banen vloeibaar gemaakt door middel van verhitting. Dit zorgt voor lasnaden die goed hechten en het dak waterdicht maken. Dat bitumen flexibel en buigzaam is heeft ook als voordeel dat het goed bestand is tegen de natuurlijke temperatuurverschillen.


Toch heeft ook bitumen een beperkte levensduur. Het blijft 20-25 jaar in goede conditie. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat het bitumen goed is aangelegd. Risico’s op vroegtijdige slijtage, en daarmee lekkage in het dak zijn openingen in de naden. Om dit risico te vermijden wordt er vaak een dubbele laag bitumen aangebracht.


Lekkage in dak repareren bij dakpannen

Pannendaken hebben weer hun heel eigen eigenschappen die voor lekkage in het dak kunnen zorgen. Dit zijn de meest voorkomende:


  • Beschadigde dakpannen
  • Poreus geworden dakpannen door ouderdom of mosgroei
  • Losgeraakte dakpannen
  • Slechte afdichting rond de rok of randen
  • Verstopte goten waardoor regenwater of smeltwater niet weg kan
  • Lekkage via de loodslabben en aansluitingen rondom de schoorsteen, dakkapel of een dakraam


Daklekkage

Dakpannen leggen of vervangen bij lekkage in het dak

Dakpannen hebben een lange levensduur, variëren in kleur, drogen snel en zijn gemakkelijk te installeren of te vervangen. Dakpannen, vervaardigd uit klei of beton, zijn een natuurlijk product dat de tand des tijds kan doorstaan. De duurzaamheid van dakpannen is een belangrijk pluspunt. Ze kunnen tot wel 50-75 jaar meegaan, afhankelijk van de kwaliteit en blootstelling aan weersinvloeden. Hierdoor bieden ze een kostenefficiënte oplossing op lange termijn.


Een ander voordeel is dat dakpannen snel opdrogen, waardoor ze de houdbaarheid van uw dakconstructie verlengen. Hierdoor blijft uw dak bestand tegen vochtproblemen en schimmelvorming. Ook zijn, zoals vermeld heftige weersinvloeden, constructiefouten en het niet reinigen van de dakgoten op den duur een serieuze bedreiging en daarmee een risico op daklekkage.


Offerte aanvragen

Deskundige dakdekkers

Als u op zoek bent naar een betrouwbaar dakdekkersbedrijf in Den Haag voor dakreparatie of andere dakwerken? De dakdekkers van GRT Dakwerken zijn u graag van dienst. Wij bieden professionele service, een gratis dakinspectie en hebben alle expertise in huis om daken duurzaam dicht te maken. We zorgen ervoor dat daklekkages snel verholpen worden zodat uw dak er weer voor jaren tegen kan.


Offerte aanvragen
Inspectie voor daksinghles
door Rini Petersen 29 mrt., 2024
Waarom inspectie voor daksinghles belangrijk is. GRT Dakwerken voor aanleg, onderhoud en dakinspectie. Over het algemeen gaan asfaltdaksingels lang mee. De juiste installatie, onderhoud en tijdige inspectie maakt hierbij jaren van verschil.
Het onderhoud van uw dak: waarom is het belangrijk?
door Rini Petersen 22 feb., 2024
Het onderhoud van uw dak: waarom is het belangrijk? Zonder onderhoud van uw dak, en daaruit voortvloeiende problemen als lekkage of schade aan de omgeving of bezittingen van anderen, bestaat het risico dat de verzekering deze schade niet dekt.
Nieuw dak of renoveren
door Rini Petersen 24 jan., 2024
Nieuw dak of renoveren? Valt het dak nog te redden met herstelwerkzaamheden of is het beter om het dak toe aan een totale dakrenovatie? Dakreparatie, dakrenovatie en volledige vervaging van een dak zijn drie verschillende dingen. Dakreparatie is de meest eenvoudige vorm van dakherstel. Volledige vervanging de meest ingrijpende.
Lekkend dak
door Rini Petersen 03 jan., 2024
Lekkend dak laten repareren? Spoed dakreparatie? Lekkage herstellen of met een dakinspectie een lek in een dak snel opsporen? Wij voeren dakinspecties uit en herstellen snel en vakkundig lekkende platte daken en hellende daken met dakpannen.
Dakreparatie soorten dakbedekking
door Rini Petersen 28 nov., 2023
Dakreparatie voor verschillende soorten dakbedekking: welke materialen werken het beste voor reparatie aan uw dak? Kleine dakwerken of ingrijpende dakrenovatie slagen alleen met de juiste materialen. Welke materiaal gebruik je voor een plat dak of een pannendak? Lees er meer over in ons blog dakreparaties soorten dakbedekking.
Dakreparatie voor uw huis
door Rini Petersen 30 okt., 2023
Dakreparatie voor uw huis: hoe vaak moet u uw dak laten inspecteren? Vraag onze gratis dakinspectie aan! Hoe vaak u uw dak moet laten controleren door ervaren dakdekkers voor een dak dat zonder problemen tientallen jaren meegaat, hangt onder andere af van het type dak, de ouderdom en de ligging van het dak.
Dakreparatie problemen voorkomen
door Rini Petersen 28 aug., 2023
Hoe voorkomt u toekomstige problemen? Ouderdom en schade veroorzaakt door natuurelementen zoals stormen, brand of ongewenste gasten in de vorm van dieren of ongedierte zijn de meest voorkomende redenen. Dit geldt zowel voor hellende daken met pannen als voor platte daken die bedekt zijn met bitumen.
Dakreparatie voor oudere gebouwen
door Rini Petersen 31 jul., 2023
Dakreparatie voor oudere gebouwen. Hoe gaat u om met historische daken? Vroeg of laat is het nodig: dakreparatie voor oudere gebouwen. Bij dakreparatie of dakrenovatie van oudere gebouwen is het belangrijk is dat het oorspronkelijke karakter van het dak behouden blijft. Maak kennis met GRT Dakwerken: dakdekkersbedrijf voor Den Haag en Zuid-Holland.
Wat is bitumen?
door Rini Petersen 22 jun., 2023
Wat is bitumen? Op zoek naar informatie over bitumen? Ontdek hier wat bitumen precies is, de voordelen en nadelen van bitumen, waar het van gemaakt wordt en waarom het een uitstekende keuze is voor uw dakbedekking. GRT Dakwerken heeft alle expertise in huis voor dakafdichting met bitumen.
Plat dak lekt bij hevige regen
door Rini Petersen 26 mei, 2023
Uw plat dak lekt bij hevige regen? Laat het niet erger worden. Daklekkage is een reden om het dak nader te laten onderzoeken zodat het lek gerepareerd kan worden. GRT dakwerken is gespecialiseerd in alle mogelijk dakreparaties aan hellende en platte daken. Lekkage lekkage plat dak? Vraag om onze gratis dakinspectie!
Laat meer zien

Deel dit artikel

Share by: